Обвиниха варненец за двойното убийство на ул.Бузлуджа
Обвиниха варненец за двойното убийство на ул.Бузлуджа / снимка: petel.bg

Има задържан за двойното убийство на ул."Бузлуджа" във Варна, извършено през ноември миналата година. С решение на Варненския окръжен съд с мярка за неотклонение "задържане под стража" е Васил Дот., привлечен като обвиняем, съобщиха от пресслужбата на съда.

На 23 ноември миналата година, в дом на ул."Бузлуджа" бяха открити простреляни телата на 76-годишната Елка Порожанова и на зет й Николай Курдов. Първа на престъплението се озовала съпругата на Николай. Възрастните хора били с по няколко куршума в телата, а освен това са били простреляни и в главите, припомнят от съда.

Първоначално досъдебното производство е започнало срещу неизвестен извършител. Множество процесуално следствени действия са проведени, сред които разпит на свидетели, огледи на местопроизшествието, иззети дактилоскопни и биологични следи, гилза и проектили. Назначени са били експертизи - биологическа, химическа, балистична и др. Пред съдия са били разпитани всички свидетели и така е било установено времето на извършване на деянието. В хода на досъдебното производство били събрани доказателства за съпричастността на Васил към двойното убийство. Според разследващите мъжът е бил на местопрестъплението точно по време на убийството.

Днес съдът се съобрази с многобройните доказателства и другите събрани материали. Преценката им по несъмнен начин обосновава предположението, че Васил Дот. има касателство към престъпното деяние. Прокурорът припомни богатото съдебно минало на варненеца, осъждан за грабежи, за наркопрестъпление, за документна измама и др. Васил излязъл от затвора през 2011 година, когато бил условно предсрочно освободен. Двойното убийство, за което е привлечен като обвиняем е при условията на опасен рецидив.

Съдът намира, че тежестта на престъплението и строгостта на закона, който предвижда за такова деяние не по-малко от 15 години лишаване от свобода, са сериозни основания за извода, че ако е на свобода, обвиняемият може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпно деяние.

Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна. При обжалване апелативните магистрати ще гледат мярката за неотклонение на задържания на 4 февруари от 10,00 часа.