Директорът на училище Патриарх Евтимий напусна сам, сменя го учител от Спортното
Директорът на училище Патриарх Евтимий напусна сам, сменя го учител от Спортното / снимка: Фейсбук

От днес училище "Патриарх Евтимий" има нов директор. Евгени Гендов, срещу когото скочиха учители, родители и дори кмета на район „Владислав Варненчик", напуска поста. На негово място до провеждането на конкурс за длъжността застава Веселина Манолова. Това съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) Венцеслава Генова.

Гендов е освободен от директорската длъжност и си тръгва окончателно от училището след подадена от него молба. Посочените причини са лични, уточни Генова.

Временният директор Веселина Манолова идва от Спортното училище „Георги Бенковси", където е била учител. В момента служители на инспектората представят Манолова пред колектива, разкри началникът на Инспектора по образование.

Проверката на РИО в школото започна миналата седмица и ще продължи до края на тази. „Проверяваме онези неща, които учителите посочват. След обобщаване на констатациите ще стане ясно дали има установени нарушения", отбеляза Венцеслава Генова.

След среща с колектива на "Патриарх Евтимий", шефката на Инспектората е установила, че в основното училище има изградено недоверие, недобра служебна комуникация между ръководство и колектив. „Вероятно това е причината за онези пропуски и нарушения, които биха открили в края на проверката и биха регистрирали комисията от експерти на инспектората", коментира тя.

При констатирани нередности, те ще бъдат формулирани в заповед със задължителни предписания. С отстраняването им ще се заеме новият директор.

Миналата седмица учители от "Патриарх Евтимий" изпратиха протестно отворено писмо срещу директора си. Писмото бе адресирано до редица институции, сред които Министерство на образованието, Образователния инспекторат, общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт", Инспекцията по труда, районния кмет и омбудсмана. В писмото се посочва, че „новоназначен юрисконсулт в училището не работи в помощ на учителите, а срещу тях, консултирайки директора в издаването на ежедневни заповеди, изискващи унизителни писмени обяснения за измислени и несъществуващи действия, преекспонирани в значими нарушения, водещи до обществено опасни последици".

Призив към Гендов да напусне директорския пост, а Регионалният инспекторат по образование да се намеси, отправи и районният кмет Неделчо Михайлов. „Създадената атмосфера на нетърпимост, напрежение и затлачване на учебния процес отравя всекидневието на децата и подкопава и без това крехката вяра в българското образование", написа Михайлов в профила си във Фейсбук.