Басейн
Басейн / ThinkStock/Getty Images
Делото за смъртта на 13-годишно германско дете Сара Ернст в хотелски басейн край Варна влиза в съда. За днес е насрочено разпоредително заседание в Окръжния съд по процеса за инцидента, станал преди 7 години и за който прокуратурата обвини четирима души. 

Злополучният инцидент стана на 11 юли 2011 г. в курорта Златни пясъци. Около 11.30 ч. охранителят на хотел „Берлин“ забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна. 

Едва след като помпите били изключени, момиченцето било отделено от сифона. Около 22.30 ч. същия ден пострадалата починала в болница. Като причина за фаталния изход съдебно-медицинската експертиза посочила удавяне от вдишване на течност в дихателните пътища и последвалата остра дихателна недостатъчност, оток на мозъка с потискане на жизнено важни центрове и спиране на сърдечната дейност. Пострадалото момиченце е било на почивка с баща си в хотел „Берлин“ на Златни пясъци.  

Единият от подсъдимите Кирил Я. е ръководител на отдел на упълномощен представител на дружеството изпълнител на комплексното строителство в частта „Басейни“ на хотела. Пламен К. е предаден на съд за независимо съпричиняване смъртта на Сара Ернст, в качеството му на представител на строителния надзор. Третият подсъдим Александър Г. е проектантът в част „Технологична“, за когото производството ще се гледа задочно, тъй като издирването му до момента е неуспешно. Четвъртият предаден на съд е спасителят на басейна на хотел „Берлин“ Мирослав К.

Всички подсъдими са с чисто съдебно минало. Максималното наказание, което могат да получат, е 6 години „лишаване от свобода“.

Съдия по делото е Станчо Савов, а прокурор - Радослав Лазаров.