Д-р Митковски: По-добре ужасен край, отколкото ужас без край
Д-р Митковски: По-добре ужасен край, отколкото ужас без край / DarikNews.bg, архив

За десните формации и дясномислещите хора оставането на ДСБ извън парламента е лоша новина. Това обаче е предизвестен финал за тези, които са били наясно в какво състояние се намира десницата, коментира в предаването на Дарик „Зала Пленарна” общинският съветник от ДСБ д-р Ивайло Митковски.

„Това все някога трябваше да се случи. Мъдри хора са казали "по-добре ужасен край, отколкото ужас без край". Процесът беше неизбежен, тъй като състоянето на десницата е такова още от 2001-2002 година. Протичаха безкрайни процеси на събиране и разделяне, уговаряне, които трябваше да завършат”, смята д-р Митковски.

Според него разпадът в дясното пространство е започнал, тъй като синята идея, залагаща на справедливост, не е намерила своето продължение в годините.

Когато има несъгласие, по балкански манталитет споровете се израждат в личностни разногласия, посочи медикът и даде за пример левицата, в която, въпреки противоречията, има чувство за съпричастност и самосъхранение.

По повод изборните резултати д-р Митковски изрази мнение, че всички са загубили -  „едни по-малко, други повече”. Проблемът за ДСБ е, че не се е състояла истинска дясна коалиция, смята той.

Специалистът е категоричен, че нова дясна формация ще има. Тя обаче трябва да бъде създадена от истински десни хора, подобни на тези, които са създали СДС навремето. Такава структура трябва да се бори за спечелване на изборите, а хората, които биха се припознали в нея, са такива, които са гласували за ГЕРБ единствено, за да се противопоставят на БСП, каза още д-р Митковски.

Той прогнозира, че са възможни промени във формациите в Общинския съвет във Варна, които до голяма степен ще зависят от това, което ще се случи на централно ниво със съставянето на правителство. Като нелогично специалистът определи забавянето на обявяването на кандидатите за кмет на Варна. Според медика „мераклиите за поста намаляват”.