Човешка грешка или техническа неизправност причина за инцидента в Езерово
Човешка грешка или техническа неизправност причина за инцидента в Езерово / снимка: Impact Press Group
Човешка грешка или техническа неизправност причина за инцидента в Езерово
65929
Човешка грешка или техническа неизправност причина за инцидента в Езерово
  • Човешка грешка или техническа неизправност причина за инцидента в Езерово

Вероятната причина за големия пожар във варненското село Езерово е техническа неизправност или нарушения на технологичната дисциплина. Това обяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението, след оглед на мястото на инцидента.

Според кмета на община Белослав Желязко Петров става въпрос за човешка грешка. На площадката е трябвало да има двама пълначи - единият на винтила на жп цистерната, а другият - на винтила на автоцистерната, с готовност да се спре подаването на газ при възникване на теч. В момента на инцидента на площадката е имало само един пълнач - това е бил 60-годишният Минчо Колев, който пострада най-тежко при взрива.

Версиите за поява на подпалващата искра са разхлабена или неправилно завита гайка на маркуча на автоцистерната, обясни белославският кмет. По думите му, той се е отзовал на мястото на инцидента към 16.45 ч. - малко повече от половин час след сигнала за пожара.

Две жп цистерни, автоцистерна, съоръженията на естакадата и паркирани в близост автомобили са претърпели щети при големия пожар. Огънят е бил загасен около 1.00 ч. след полунощ. Вследствие на взрива са строшени 80 прозорци и 5 заключващи механизми на врати и прозорци на къщи в Езерово. Паднала е мазилката и на две тераси в селото, отчете щетите кметът на община Белослав Желязко Петров.
В борбата с огъня са участвали близо 70 огнеборци с 10 противопожарни коли. В гасенето са се включили пожарна от варненското летище и водоноски на ВиК-Варна. Водата в противопожарния водопровод на петролната площадката обаче не е имала необходимото налягане, отбеляза главен комисар Николов.

Складът на „Газтрейд”, където стана инцидентът, е бил проверяван в началото на тази година. Всичките пет предписания, някои от тях свързани с доставката на нови противопожарни уреди и съоръжения, са били изпълнени, уточни шефът на пожарникарите.

Започналото разследване е с работна правна квалификация по чл.330, ал.2 от Наказателния кодекс - за палеж, който е създал опасност за живота на хора. Правната квалификция може да бъде прецизирана при установяване на виновни лица, посочи говорителят на Окръжна прокуратура-Варна Радослав Лазаров.