Чистят Морската за Великден, организаторите отричат
Чистят Морската за Великден, организаторите отричат / Дарик Варна

Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), Гражданско сдружение "Зелена Варна" и Политическа партия „Зелените" нямат нищо общо с плакатите, призоваващи за великденско почистване на Морската градина на 3 април. Подобна акция във Варна не се организира и не е била заявена до 31 март в Община Варна, съобщиха набедените за организатори на акцията.

Трите организации са сезирали Районна прокуратура, Областна дирекция на полицията и Община Варна за нарушаване Закона за защита на личните данни, Закона за интелектуалната собственост и Наредбата за обществения ред на Община Варна. Без разрешение, чрез постерите, са разпространени личните мобилни телефони на арх. Калина Павлова от ОЦОСУР, Кръстьо Кръстев от "Зелена Варна" и Мария Христова от партия „Зелените", които се считат за лични данни по смисъла на закона. Използвана без позволение, за рекламиране на чужда проява, е и интелектуална собственост на трите организации, каквато представляват логата на ОЦОСУР, "Зелена Варна" и „Зелените". Нарушен е Правилникът за обществения ред на Община Варна, като разлепените плакати са поставяни на нерегламентирани за целта места, твърдят от трите организации.

„Считаме подобен акт за особено недобросъвестен, тъй като с него се подвежда голяма част от варненската общественост с невярна информация. Нашите организации подкрепят всяка инициатива по почистване и засаждане на нови дървета, но единствено когато това е съгласувано и с разрешението на собственика и поддържащия земята - в случая с Морската градина това са държавата и oбщина Варна", се посочва в съобщението.

Опровержението е подписано от члена на ОЦОСУР арх. Калина Павлова, председателя на „Зелена Варна" Кръстю Кръстев и съпредседателя на партия „Зелените" във Варна Мария Христова.