Четирима от Маласпина Касъл скочиха за по-големи обезщетения
Четирима от Маласпина Касъл скочиха за по-големи обезщетения / Vesseltracker.com

Четирима моряци от екипажа на “Маласпина Касъл”, отвлеченият и по-късно освободен от сомалийските пирати кораб, предявяват претенции към компанията-собственик B-Navi. Това призна в интервю за сутрешния блок на Дарик радио Варна боцманът Красимир Кънчев. Той, заедно с рулевият Андрей Андреев и моряците Владимир Ангелов и Иван Иванов са недоволни от размера на обезщетението, което са получили от корабособственика.

“Прекарахме 33 дни като заложници при изпълнение на служебните си задължения. За това получихме като обезщетение по една базова заплата, отбелязано в договорите като “военен риск”. Полученото обаче е различно за всеки”, коментира боцманът на “Маласпина Касъл”.

“Плащането на няколкостотин долара не може да компенсира преживяното”, заяви адвокатът на недоволните моряци Христо Раев. Според него подобни отношения трябва да бъдат регламентирани и да залегнат в трудовите договори на моряците.

Както стана ясно, недоволните моряци са се свързали с адвокат от борда на кораба, докато са били в Индийския океан. Утре адвокат Раев ще лети за Рим, където ще преговаря с ръководството на италианската фирма "B-Navi Ship Management". "Ако не се успеем да се споразумеем, възможно е да се стигне и до съд", посочи боцман Красимир Кънчев.

Пред Дарик кап. Цветан Гъдев, представител на "B-Navi Ship Management" за България, разкри, че вече е информирал ръководството на италианската фирма. "Нямам представа как ще реагират. Факт е, че по времето, в което “Маласпина Касъл”, беше в плен, фирмата не стоя със скръстени ръце и направи всичко възможно за освобождаването на кораба", бе коментарът на кап. Гъдев.