Българска Памет събира българчета на семинар по евроинтеграция
Българска Памет събира българчета на семинар по евроинтеграция / снимка: live.varna.bg

„Моята европейска карта на разширението" е мотото на XVII-ия международен семинар на Фондация Българска Памет, който се провежда в рамките на дългогодишната инициатива на д-р Милен Врабевски „Силна национална идентичност - силна европейска идентичност". Проектът цели утвърждаване на националната идентичност и активно включване на най-младите в процеса на европейската интеграция, чрез транснационално сътрудничество и мобилност на младежи от държавите-членки и от страните кандидатки за членство в Евросъюза.

За осма поредна година по покана на д-р Врабевски във Варна ще си дадат среща ученици от България и младежи с български корен от Украйна и Молдова, за да научат повече за политиките на европейската интеграция и за възможностите, които България им предоставя посредством членството си в Европейския съюз.

„Стараем се да научим най-младите ни съграждани, че днес националната идентичност и самосъзнание водят към общоевропейска солидарност и към обогатяване на културното многообразие на единната европейска общност. Младото поколение българи трябва да бъде в яснота относно ценностите на европейската интеграция, като същевременно трябва да съхранява и родните ни култура и традиции. Моето най-силно желание е да успеем да им предадем чувство на самоувереност и да ги мотивираме за тяхната собствена реализация, като хора, като бъдещи професионалисти и съзнателни членове на общото европейско семейство", казва д-р Милен Врабевски, който през 2013 г. бе отличен за инициативата си „Силна национална идентичност - силна европейска идентичност" с най-високото отличие на Европейския парламент - „Гражданин на Европа".

Семинарът ще продължи до 30 октомври във Варна с лекции на известни български общественици, журналисти и университетски преподаватели с акцент върху българското историческо наследство, националната памет и европейската културна идентичност. Програмата предвижда и посещения на старите български столици Плиска, Преслав и Велико Търново, където предстои официално закриване с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина".

XVII Есенен семинар на Фондация Българска Памет ще бе открит от 11.00 часа на 27 октомври в зала „Одесос" на Гранд Хотел Варна. Специални гости на официалното откриване ще бъдат ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев и Богдан Мирчев, представител на фондация „Ханс Зайдел" в България.