Българи откриват фирми в съседни страни, за да точат ДДС
Българи откриват фирми в съседни страни, за да точат ДДС / Sofia Photo Agency, архив

В схемите за източване на ДДС вече се включват и фирми от чужбина, най-вече от Европейския съюз. Това каза пред журналисти директорът на НАП – Варна Светлан Петков. Той поясни, че докато преди време измамите са действали основно в България, територията вече се разширява.

„Много българи имат фирми в Румъния. Същото се отнася и за Гърция, но там друга териториална дирекция има компетнтност. За да заобиколят закона, български граждани откриват фирми за кратко време в северната ни съседка”, заяви Петков.

Вече има създаден съвместен екип от данъчни служители от двете страни, който е ангажиран с пресичането на схемите за източване на ДДС, каза Петков. Той допълни, че румънци също регистрират фирми в България, основно в Русе. Те обаче го правят заради по-добрата данъчна среда.

Според варненските данъчни у нас има доста хора, които създават фирми само за да точат хазната. „Създали сме организация за следене на такива задължени лица – и физически, и юридически. Те своевременно се анализират и предприемаме действия за бърза дерегистрация. Ако не успеем – възлагаме ревизия с кратък период”, поясни Румен Ковачев, директор на дирекция „Контрол” към НАП-Варна. За миналата година е бил създаден списък от около 640 физически лица и 2 200 фирми, свързани с тях. „Възложихме близо 760 ревизии, от които 645 са приключили. Разкритията са за около 260 млн. лева, а 299 фирми са дерегистрирани”, каза още Ковачев.