Бъдещето на Варна се крие в съхраняване на историята, смята Портних
Бъдещето на Варна се крие в съхраняване на историята, смята Портних / снимка: ГЕРБ Варна

„В съхраняването и толерирането на събития като историческата възстановка ”От Аспарух до наши дни” е  бъдещото развитие на Варна. Трябва да стимулираме подобни прояви, защото с нашето културно-историческо наследство, с нашите природни дадености, какъвто е Аспаруховият парк, втората Морска градина, можем да привличаме все повече и повече туристи в нашия град”. Това сподели Иван Портних, кандидат за кмет на Варна, издигнат от партия ГЕРБ,  който присъства на историческата възстановка в  Аспаруховия парк, по повод честването на 110 години от основаването на района и 46-то изание на празника „Аспарухово пее и танцува”. Той наблюдава историческия спектакъл под открито небе заедно с кмета на района Йордан Николов, общинския съветник от ГЕРБ Иван Луков и десетки жители на Аспарухово.

Пред очите на въодушевената публика преминаха исторически картини от времето на хан Аспарух, Първото и Второто българско царство, Освободителното движение, войните за национално обединение и Балканската война.  Присъстващите наблюдаваха с подчертан интерес  демонстрациите на войнските умения на българите през вековете. В тази ярка историческа възстановка участваха Сдружение за възстановяване  и съхранение на българските традиции – „Авитохол” Варна, Конна база „Борисови” от село Любен Каравелово, Родолюбив комитет „Крум Страшний” и Военен клуб от град  Шумен,  Дружество „Възраждане” Търговище, Национално дружество „Традиция” Преслав, Сдружение за исторически възстановки „Чигот” и Сдружение „Клуб Миноносец Дръзки”  от Варна.

Кандидатът за кмет на Варна от ГЕРБ Иван Портних  получи благодарствен адрес от името на Сдружение „ Авитохол”  за съдействието да бъде реализирана историческата възстановка „От Аспарух до наши дни”.

„Във Ваше лице ние намерихме човек, който подкрепя развитието и популяризирането на българското историческо и културно наследство,  съхраняване на традициите на предците ни”, се казва в писмото до Иван Портних.