Бутат рибарски постройки в местността Орехчето
Бутат рибарски постройки в местността Орехчето / Дарик Варна

В петък ще започне събарянето на рибарски постройки в местността "Орехчето". За това сигнализираха рибари от местната Рибарска кооперация „Чайка 2003". Тези дни те научили за евентуалното премахване на техните къщи, някои от които са им основни жилища. Служители в община Варна им съобщили, че има сключен договор между община Варна и „Хидрострой", според който в петък ще се пристъпи към събарянето на някои от постройките.

В понеделник, 21февруари, общински служители разлепили на места в „Орехчето" съобщения, издадени от началника на отдел „Строителен контрол". Съобщенията обаче не били подпечатани, че са изготвени Заповеди с №.0716, 0721/21.02.2011 г. и други на кмета на Община Варна. Въпросните съобщения съдържали информация, че са издадени на основание чл. 195 ал.5 от Закона за устройство на територията/ЗУТ/. В тях нямало упоменати нито конкретни собственици на постройки, нито конкретизирани имоти, алармираха рибарите. Според тях, в Община Варна не са им били предоставени въпросните заповеди, за да се запознаят със съдържанието. Уведомилиги, че същите не подлежат на обжалване.

Адвокатът на Рибарската кооперация Константин Парчев коментира, че предприетите в тази посока фактически действия от Общината са изцяло незаконосъобразни, поради нарушаване на процедурите по издаване на основанията за премахване на постройките и цялостното опорочаване на производството регламентирано в Административно-процесуалния кодекс и ЗУТ. Поради тези причини от „Чайка 2003" са изпратили молба до Административния съд във Варна. Чрез нея рибарите молят съдиите, незабавно и безусловно да прекратят действията на община Варна по премахване на постройки в местността Орехчето, предвид факта, че не са проведени съответните процедури съгласно Закона за устройство на територията.

Според рибарите чрез тези си действия община Варна показва двоен стандарт при решаване на проблемите, като за пример визират ромските постройки, които не бяха премахнати, заради разширението на ул. "Девня", тъй като те също били основни жилища на засегнатите лица.