Браншовици пожелаха плажа на Златните, смъкват с 10 лева плажния пакет
Браншовици пожелаха плажа на Златните, смъкват с 10 лева плажния пакет / netinfo
Няколко туристически организации от Варна подготвят обща кандидатура за предстоящия конкурс за концесия на плажа в курорта “Златни пясъци”. Според Варненска туристическа камара, Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация, Съюза на хотелиерите в ”Златни пясъци” и Съюза на собствениците за развитие на курорта налаганите в момента цени на плажните услуги от концесионерите в курорта са нереално високи, качеството на плажните услуги е ниско, липсва и каквото и да е иновиране на плажните съоръжения през последните години.

Това води до постоянно недоволство от страна на туристите, а от там и до спад на броя на летовниците. Отливът на туристи се забелязва от миналия сезон, но най-вече през това лято, заяви доц. Марин Нешков, председател на Варненската туристическа камара.

Липсата на квалифицирани кадри, които да обслужват хотелите, системата „all inclusive” и пренасищането от хотели в курорта води до тежки икономически последици за целия отрасъл, заяви Димитър Лефтеров, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Според Лефтеров, на плажа на Златните липсват душове и достатъчно тоалетни.

В момента плажен чадър, два шезлонга и шалтета на плажа в курорта струват 25 лева на ден /7 лева за чадър, 6 за шезлонг и 3 за шалте/, сочат наблюденията на експерта по плажовете Димитър Атанасов, привлечен да разработи модела за участие в предстоящия конкурс. Според подписан от браншовиците меморандум, при спечелване на конкурса те са готови да смъкнат цената на плажния пакет на 15 лева.

Според подписаното споразумение, туристическите организации се ангажират да осигурят съвременна почистваща техника и поетапно обновяване на всички плажни съоръжения. Сред идеите са закупуване на модерни машини за почистване на пясъка и машина за смилане и поглъщане на водораслите край брега. Браншовиците обещават и да повишат безопасността на плажуващите чрез въвеждане на съвременни системи за контрол на плажната зона в границите на курортния комплекс.

Бизнесмените очакват подкрепа от националните браншови организации, местните власти и туроператорите. В подкрепа на желанието си да стопанисват плажа на ”Златни пясъци” браншовиците ще създадат ООД, чиято регистрация тече в момента. В новото дружество четирите организации ще имат равен дял, уточни председателят на Варненската туристическа камара.