Борислав Гуцанов: Варненският вот ще очертае бъдещето на националната политика
Борислав Гуцанов: Варненският вот ще очертае бъдещето на националната политика / снимка: БСП Варна
Борислав Гуцанов: Варненският вот ще очертае бъдещето на националната политика
82407
Борислав Гуцанов: Варненският вот ще очертае бъдещето на националната политика
  • Борислав Гуцанов: Варненският вот ще очертае бъдещето на националната политика

Предстоящите в неделя избори нямат само местно значение и ще са индикатор за новата политическа ситуация в държавата. Това заяви в интервю за Дарик Борислав Гуцанов - водач на листата с кандидати за общински съветници на БСП.

Има всички шансове Варна отново да покаже нов път пред държавата. Неслучайно много често след изборите тук се получава така, че се създава нова ситуация в държавата, смята градският лидер на социалистите. Според него началото на края на първия кабинет „Борисов" е станало именно след дадения във Варна старт на недоволство в цялата страна.

В новия Общински съвет БСП ще даде старт на големите проекти на града, един от които е преместването на пристанището. Община Варна може да лобира за старт на проекта. Тя трябва обаче да има собственост върху новия терминал и атракционната зона, за да влизат средства и в местния бюджет, е мнението на Борислав Гуцанов.

Другият проект, за реализирането на който варненските социалисти ще работят в новия градски парламент, е създаване на общинска фирма за сметопочистване и сметоизвозване. „Има ли някой, който не знае, че огромно изтичане на средства става чрез сметопочистване и сметоизвозване. Затова не искат да има общинска фирма", изтъкна социалистът и припомни, че за почистване на града през следващите 5 години ще бъдат изразходени 76,3 милиона лева. „При положение, че градът, всички знаем, не е чист", коментира Гуцанов.

По разчети на БСП по-големите от новоизграденитe детски площадки струват 24 000 лева, а не 65 000, както са обявили от Общината. „Къде отиват останалите 40 000", попита Гуцанов. Според него изграждането на площадките е можело да стане със средства по европейските фондове, но са били изтървани сроковете.

Да се преразгледа изтегленият от Общината заем в размер на 43 млн. лева, призова още градският лидер на БСП. Той е на мнение, че за да се осигури достъп до обществените поръчки на малките и средни строителни фирми, конкурсите трябва да са равнопоставени.

„Хората трябва да гласуват, преди да протестират", изтъкна водачът на листата на БСП. Според прогнозите на социолози избирателната активност на вота в неделя ще бъде ниска. При това положение много порочни практики, навлезли в изборния процес, ще имат „много по-голяма математическа тежест на числото", отбеляза кандидатът за общински съветник.

„Варна все още не е излекувана от този процес, който беше преди 3 години. И е необходим кандидат, който да е отдалечен от политическите партии, а не партиен лидер. За това смятам, че проф. Анелия Клисарова е този човек.

Варна се нуждае от друг тип политика и от друго излъчване на кмета на града. Не виждам кой по-добре съчетава това, което е необходимо на Варна, със собствените си качества като честност, достойнство, излъчване и професия", изтъкна Гуцанов.

Многото номера при гласуването ще са сериозно изпитание за хората, които подкрепят лявата политика. От друга страна обаче формулата с независимите кандидати дава възможност на много неправителствени организации да подкрепят дадена личност, каза още варненският лидер на социалистите.

Борислав Гуцанов се обяви категорично против електронното гласуване. По думите му това ще е много ясна възможност за реализиране на корпоративен вот.

Целият разговор е в аудиозоната.