Бездомните кучета във Варна се убиват, твърдят природозащитници
Бездомните кучета във Варна се убиват, твърдят природозащитници / netinfo
Общината не полага грижи за бездомните животни, няма ясна информация относно тяхното кастриране и не се мисли за изграждането на приют за кучета, който да обхване поне част от тях. Това заяви Мария Радулова – председател на Дружеството за защита на животните Варна.

От 31 януари тази година съществува Закон за защита на животните, в който е заложено построяването на приют във всеки голям град, но нашите управници не правят нищо по въпроса, оплакват се природозащитниците. Разчитаме единствено на кучкарника в Каменар, където има само 50 места, няма специалисти, които да се грижат за животните и условията са ужасни, разказа Радулова. Според нея, въпреки че проблемите с безпризорните животни се задълбочават, общината работи неефективно и не взима адекватни мерки.

Според природозащитниците проблемите с популацията на бездомните кучета се решават с масова евтаназия, което е в разрез със закона. Те ще продължат да настояват за изграждането на модерен приют във Варна, в който да има лечебен център с ветеринарни лекари и помощен персонал. Това би струвало около 1 милион и половина, но би решило проблемите с бездомните кучета по хуманен път, категорични са от Дружеството за защита на животните.