Бареков във Варна: Нови парламентарни избори до есента, ако вкараме евродепутат
Бареков във Варна: Нови парламентарни избори до есента, ако вкараме евродепутат / БГНЕС, архив

Ако имаме евродепутат на 25 май, нашите симпатизанти депутати ще напуснат Народното събрание още на следващия ден, заяви във Варна Николай Бареков. От думите му стана ясно, че правителството е застрашено и може да падне, ако резултатът на „България без цензура” на евроизборите изпрати техен представител в Брюксел.

Според Николай Бареков социологическите проучвания досега не показвали истинския потенциал на партията му, реално можело да се очакват около 12%.

До деня на евровота народните представители, присъединили се към „България без цензура”, щели да бъдат 7-8 души, по думите на Бареков. Той обясни, че те нямало да се откажат от депутатските си места, а само щели да „спрат да крепят форума”.
Ако напуснат Народното събрание, на тяхно място „веднага ще влязат други гербаджии и бесепари”, затова няма да подават заявления за напускане. Бареков обеща, че въпреки това въпросните депутати ще продължат да работят за обществото, като за тази цел „ако трябва, ще им опънем една палатка пред парламента за приемна”.

Има две хипотези според Бареков. "Едната е Атака да поддържа кворума, а другата - той да е на плещите на ГЕРБ. "Ако БСП и ДПС решат да прекратят тази срамна практика, нашият сценарий е за нови парламентарни избори през юли или октомври".

Лидерът на "България без цензура" каза също, че ако партията не успее на евроизборите, той щял да излезе от политиката.

Николай Бареков представи пред варненските медии предизборния щаб на „България без цензура”. Закъснението си за пресконференцията той извини със здравословното си състояние – от 2006 г. бившият телевизионен водещ страдал от ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест), оплака се той.

Председател на щаба е Георги Ковачев, а Веселин Райчев и бившият ГЕРБ-ер Светослав Трайков също ще работят за кампанията. Пиар ще бъде Милена Кръстева, също бивш кадър на партията на Бойко Борисов. Доц. Христо Бозов ще контролира работата на щаба.

Ексобластният лидер на ГЕРБ и ексчлен на БАСТА Павел Димитров бе официално представен като съратник на Бареков. „Аз съм приятел отдавна на Павел Димитров, а на доц. Бозов съм фен”, каза лидерът на ББЦ.

Общинските съветници Марио Шиваров и Марина Карапетян засега нямало да се присъединяват към „България без цензура”, а щели да работят в местния парламент за гражданското общество.

Целта на Бареков на евроизборите във Варна е 25 000 гласа, обяви той.