/ ThinkStock/Getty Images
Банкови служители са успели да предотвратят две телефонни измами през последния месец във Варна. Те се усъмнили в поведението на възрастни клиенти, които са били изключително разтревожени и са искали да изтеглят спестяванията си. Чиновниците веднага са сигнализирали в полицията, разкри зам.-директорът на местната областна дирекция на МВР комисар Андрей Ангелов. 

Задържаха шофьор, буйствал и обиждал полицаи при проверка

Измамниците вече рядко прибягват до сценариите за пострадал в катастрофа близък. При последните случаи те разиграват други ситуации. На набелязаната жертва първо се обажда мъж, който се представя за полицай, и я уверява, че телефонът се подслушва, защото се очаква да я потърсят изключително опасни престъпници.

Следва второ обаждане и анонимен глас започва да изнудва и да сипе заплахи. След него отново позвънява мнимия полицай, който убеждава потенциалната жертва да участва в операция по залавянето на бандитите и да хвърли през терасата на жилището си определена сума пари. 

Глобиха дрогиран шофьор за среден пръст към полицаи

Когато при набелязаните жертви след това отиде истински униформени полицаи, те трудно му се доверяват, заяви комисар Ангелов. През ноември във Варненска област са извършени 10 телефонни измами, а други 4 са били предотвратени. Задържана е 56-годишна жена, която е била „муле” на организаторите на схемата. Тя е участвала в три измами, а при арестуването й в нея имало 13 хиляди лева. 

Близо два пъти по малко грабежи и кражби са регистрирани през ноември спрямо същия месец на миналата година. Броят им е бил съответно 7 и 170.  23 пияни и 19 дрогирани шофьори са спипани от полицията. В рамките на приключващата акция „Зима” от движение са били спрени 54 автомобила заради неотговарящи на изисквания гуми. Други над 60 водачи са били санкционирани.