/ Thinkstockphotos
В две отделни заседания Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Йордан Димитров от Девня и на Кирил Димитров от Варна, привлечени като обвиняеми затова, че повредили железопътни релси и откраднали части от жп съоръжение.

В края на миналата седмица Варненският окръжен съд намери всички основания, предвидени от закона и задържа под стража двамата мъже. Те са привлечени към наказателна отговорност за това, че на 27 март 2018 г. във Варна, при условията на опасен рецидив за Йордан и в съучастие по между си, с ножица за арматурно желязо отнели 4 захранващи съединители на осми коловоз и стрелка на участък „Гара Варна“, на обща стойност 200 лева. Престъплението е тежко, по смисъла на закона и за него се предвижда наказание “Лишаване от свобода“  от 3 до 15 години. 

На същата дата и на същото място, отново в съучастие двамата повредили железен път на участък „Гара Варна“ и съоръжения към него, като срязали захранващи съединители на осми коловоз и стрелка на участък „Гара Варна“ и с това създали опасност за живота на мнозина. За това деяние наказанието е затвор от 5 до 15 години.  Двамата мъже били разкрити и задържани от органите на реда.

Днес втората съдебна инстанция сподели всички изводи на ОС-Варна, свързани с наличието на обосновано предположение за съпричастието на двамата обвиняеми към престъпните деяния. Въпреки краткия период от време, разследващите са събрали достатъчно доказателства, които потвърждават първоначалното подозрение за престъпните деяния. Намерени са ножицата за рязане, парчета релсови съединители и торба, в която двамата мъже поставили окрадените  отрязани съединители с различна дължина. 

Апелативният съд сподели и основанията на първоинстанционния съд, че е реална опасността всеки един от обвиняемите да извърши престъпление. Мъжете се издържат със събиране и предаване на вторични суровини на пунктове за изкупуване на метали, като по този начин набавяли средства, необходими им за закупуване на наркотични вещества.

Въпреки че Йордан е направил самопризнания, има постоянен адрес, той ще остане в ареста, защото за него това деяние е при условията на опасен рецидив

Определенията на Варненския апелативен съд са окончателни.