/ Дарик Варна
Аксаково е домакин на международна среща  „Нашата Европа“ в рамките на проект „Бъдещето на Европа - презараждане“, финансиран от Програма „Европа на гражданите“ на Европейския съюз. 

Основна цел на срещата е да направи сътрудничеството с  общините от други Европейски държави по-силно и по-устойчиво, чрез създадената вече мрежа от градове. Тя бе създадена в рамките на приключилия вече проект  „Европа на бъдещето – многолика и единна“.

След допитване до гражданите партньорската мрежа бе кръстена „Отворени градове”. В нея влизат Аксаково, Сетубал (Португалия), Ожаров Мазовецки (Полша), Нугеду Санта Витория (Италия), Монсерат (Испания), Виктория (Румъния) и Щип (Македония).

Дарик Варна

Общата цел на проекта е да се направи по-устойчива мрежата от градове, чрез поощряване на европейското общество за гражданско и демократично участие на местно и европейско равнище. Две са специфичните цели  - да направи сътрудничеството по-силно и по-устойчиво чрез разширяване на установената мрежа от градове чрез културен обмен, споделяне на идеи и добри практики в местното самоуправление, и да насърчи гражданското участие в частичното участие на младите хора в процеса на вземане на решения на местно и европейско равнище.

„Придобиваме опита и самочувствието затова, че виждаме как се развиват другите общини. Много съм впечатлен от начина, по който се работи в Сетубал – една от водещите общини в Португалия. Това, което видяхме и в Полша, е една страна, която се развива много добре и там вече са стигнали нивото на инфраструктурата, което ние гоним през годините”, изтъкна кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов. 
 
„Последният проект, по който работихме заедно, ни показа темите, свързани с Европейския съюз, като нашите страхове и надежди. Затова сме повече от готови да работим заедно, за да можем да споделим добри практики и знания”, отбеля общинският съветник от Сетубал Рикардо Оливейра.

„Всеки от нас е много различен. Но именно затова, като обединим нашите сили, ставаме много по-силни, благодарение на това различие между нас”, сподели Павел Канцлерц от Ожаров Мазовецки.

„Тези проекти са много полезни за местните администрации, защото така те могат да посрещнат предизвикателствата на бъдещето. Големите промени започват от най-ниските нива, не от високите”, изрази мнение Франческо Мура от Нугеду Санта Витория.

Дарик Варна

„Проблемите във всички общини са различни, но в крайна сметка мисля, че опитът, който придобиваме, е изключително важен за служителите в Община Аксаково и жителите й”, каза още инж. Стоилов.

Като част от проекта  „Бъдещето на Европа - презараждане“ в седемте градове партньори ще се проведат международни срещи, първата от които от 18 до 20 април в  Аксаково. Като част от събитието утре там ще се състои конференция „Какво ние получихме и какво загубихме от присъединяването към ЕС“.

Следващата международна среща по проекта ще е през юни в Щип с тема "От евроскептицизма до еврооптимизма". Последната среща ще се проведе през март 2020 година в испанския град Монсерат.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК