Адвокат по „Килърите”: Политизирането на процеса е голословна и измислена теза
Адвокат по „Килърите”: Политизирането на процеса е голословна и измислена теза / Sofia Photo Agency, архив

Адвокатът на гражданските ищци и частни обвинители по делото „Килърите” оспори пред Варненския апелативен съд всички твърдения на подсъдимите, че процесът бил политически и манипулиран от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. За адвокат Блажев това си е чист криминален процес, свързан с дейността на организирана престъпна група, извършила тежки криминални деяния. Този адвокат е категоричен, че твърденията на Петър Стоянов, че бил притискан от Цветанов да дава информация за движението АБВ на президента Георги Първанов била чисто защитна теза, породена от нежеланието на Стоянов да отговаря на въпроси в хода на делото. Вкарването на процеса в политически рамки е голословна и измислена защитна теза, с цел да бъдат постигнати благоприятни резултати за подсъдимите, твърди адвокатът на гражданските ищци.

Адвокат Блажев коментира и жалбите на всички адвокати на подсъдимите, че били държани с белезници в съдебната зала пред ШОС. Съдът е длъжен да прецени рискът за обществената опасност на подсъдимите и евентуалната възможност да бъде нарушен реда в съдебната зала, коментира адвокат Блажев. Според него това не е признак за предубеденост на съда.

Защитата намира, че няма противоречиви интереси между двама подсъдими, които за около 2 месеца били с един и същ адвокат. Блажев припомни, че всички подсъдими са декларирали пред съда, че са невинни и нямат нищо общо с престъпната дейност, за която ги съдят, което според него изключва твърдението, че имат противоречиви интереси.

По отношение на твърденията на подсъдимите за необоснованост на присъдата във връзка с убийството на търновския адвокат Петър Лупов, адвокат Блажев припомня, че свидетелите със солидни криминални биографии и регистрации са част от криминалния контингент, с който е общувала престъпната група на „Килърите”.