77-годишната Пенка Балева – 10 години след първия бънджи скок
77-годишната Пенка Балева – 10 години след първия бънджи скок / monitor.bg

„Продължавам да скачам. Може да е до утре, но още мечтая, още не съм спряла". Това споделя пред Дарик 77-годишната Пенка Балева. Варненката, родом от Дряново, се прочу със скоковете си с бънджи и парашут.

Днес се навършват точно 10 години от онзи 2 август, когато безстрашната дама за първи път полита с ластично въже. Мястото - Аспаруховия мост.

„То беше голяма еуфория, то беше радост, то беше скачане. Толкова приятен ден. Все пак нещо съм победила. Какво съм победила? Може би страха", откровена е Пенка Балева. За паметния за нея 2 август 2002 г. си спомня още, че всичките й близки са били много притеснени. Незабравими обаче остават думите на малкия й син: „Ти си моята гордост!".

Досега зад гърба си 77-годишната варненка е натрупала 37 скока с бънджи и 7 с парашут. Балева е единствената жена в света, направила на своята възраст парашутен скок от 5000 метра височина.

Със скоковете си варненката е достойна за Гинес. За книгата на рекордите обаче казва: „Какво ме интересува Гинес?! Да си заснемат каквото и както искат. Мога и без него. Аз съм удовлетворена, че на тази възраст все още не съм загубила спортния си вид и дух".

Разкрива, че винаги е мечтала за някаква свобода, да прави нещо различно. Освен скоковете с бънджи и парашут, е летяла с балон и делтапланер. Не се учудваме, че обича високите скорости. Без притеснение признава, че като шофьор е правила и нарушения.

Преди 3 години Пенка Балева преживява инфаркт. С 3 байпаса обаче няма никакво намерение да спира и продължава със скоковете - по 2-3 годишно. Голямата мечта на атрактивната дама е полет с бънджи от най-високия мост в Африка, извисяващ се на 216 метра. Дългият път, горещините там и ограничените финансови възможности засега я спират.

Пенсията не стига за увлечението на варненката да скача от високо. Но пък децата й продължават да й помагат. Обижда се, когато я наричат баба. „Аз съм баба само на внуците си. Аз съм жена на една възраст. Доволна съм от себе си и не искам никакви награди", завършва безстрашната дама.

Пенка Балева е родена на 3 юни 1935 г. в Дряново. Избира професията на медицинската сестра и учи във Варна. Дълги години работи в ХЕИ. Продължава като рехабилитатор. Обича поезията. Създава семейство с морски човек и има двама сина. През годините е отличавана с призовете "Достойна варненка" и „Заслужил гражданин" на Дряново. От 10 години е почетен член на Клуба за екстремни спортове „Адреналин" - Варна.