75 филма в програмата на Любовта е лудост
75 филма в програмата на Любовта е лудост / Дарик Варна

75 филма ще бъдат прожектирани в предстоящото издание на Международния кинофестивал „Любовта е лудост". Престижният форум на седмото изкуство вече ще се провежда през юни, вместо в края на август, като елитът на родното кино и изтъкнатите чужди творци ще се съберат във Варна от 22 до 28 този месец. Традиционно домакин на събитието ще е Фестивалният и конгресен център.

В конкурсната програма са включени 12 филма, сред които няма нито един български. Всички заглавия ще са премиерни и няма да бъдат показвани на друго място, освен във Варна, обяви селекционерът на „Любовта е лудост" проф. Александър Грозев. Освен това се очаква във Варна да пристигнат и почти всички режисьори на състезаващите се любовни филми (списъкът ще откриете най-долу).

Председател на журито ще е режисьорът Нана Джорджадзе. Грузинката живее в Берлин и пътува с американски паспорт. Джорджадзе е лауреат на Голямата награда "Златна Афродита" на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост" във Варна през 2000 г., припомни проф. Грозев.

Глас при оценяването ще имат и актрисите Виктория Кокиас от Румъния и Екатерина Крупенина от Русия, както и италианският продуцент Франческо Мартино де Карлес, Единственият български представител в журито ще е режисьорът Костадин Бонев, автор на много документални филми.

Новост тази година е свързана и със статуетката „Златната Афродита". Освен че ще бъде с по-малки размери, голямата награда ще бъде връчвана на победителите във всички четири категории, отличавани от журито: голямата награда, специалната награда на журито, най-добър актьор и най-добра актриса.

Световна премиера във Варна ще има филмът на Иван Ничев „Българска рапсодия". С него ще бъде и открит фестивалът. Отделна панорама ще бъде посветена на творчеството на Ничев, член на Европейската филмова академия, който през тази година ще бъде отличен с наградата за цялостно творчество. На закриването зрителите ще имат възможност да гледат „Последната любов на мистър Морган"(Великобритания).

Българското кино ще присъства на кинофорума и с „Още една мечта" - филм на варненеца Николай Мутафчиев. Варненска връзка има в още един филм - „Радостта и тъгата на тялото", копродукция на Кипър и България. В лентата участват български актьори, а по-голяма част от кадрите са заснети във Варна.

Почитателите на любовните филми ще бъдат зарадвани с поредицата „Италианска класика", която включва забележителни заглавия от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век като „Чочарка", „Сладък живот", „Брак по италиански", „Хляб, любов и..." и „Вчера, днес, утре".

С вход свободен за публиката ще бъдат показани филми на починалите наскоро Рангел Вълчанов, Джоко Росич и Борис Карадимчев. Те ще бъдат прожектирани в общината, като преди всяка прожекция ще има среща с авторите и част от актьорите.

Предвидена е панорама с филми, отличени на други фестивали. Сред лентите, които се очакват с интерес, е палестинският „Омар" и италианският „Легендата за Каспер Хаузер". Касовият шампион в програмата е руската комедия „Горчиво", която е рекордьор по прожекции за миналата година. В програмата на фестивала попада трилогията на американския режисьор Ричард Линклейтър - „Преди изгрев", „Преди залез" и „Преди полунощ".

На „Любовта е лудост" тази година ще има още няколко тематични панорами - на най-добрите съвременни любовни филми, на съвременното китайско кино и „90 години Мосфилм".

Всеки ден по време на фестивала в 17,30 часа пред Фестивалния комплекс ще има изпълнения на варненски младежки танцови състави в различни жанрове - салса, рок, фолклор и улични танци. С всеки закупен билет за филм от фестивала в книжарница „Сиела" в комплекса ще може да се пазарува с намаление.

След няколко дни ще заработи сайтът на фестивала, където ще бъде обявена пълната програма. Новини ще бъдат публикувани и във Фейсбук страницата на кинофорума.

Участниците в конкурсната програма:

„Черни и бели нощи", Азербайджан
„Дежа вю", Румъния
„Розен", Белгия, Франция
„Обичах те толкова много", Турция, Украйна
„Петият сезон на годината", Полша
„Цената на времето", Испания
„Любовта си е любов", Чехия
„Игра на истина", Русия
„Фатален грях", Португалия
„Пост партум", Белгия
„Обичай ме", Украйна, Турция
„Любовни пържоли", Германия