14 години и 11 месеца ще лежи в затвора убиецът на Светлан
14 години и 11 месеца ще лежи в затвора убиецът на Светлан / netinfo

14 години и 11 месеца затвор присъди Варненският окръжен съд на 19-годишния Мартин Радев от село Тръстиково за убийството на 18-годишния Светлан Стоянов от същото село през ноември миналата година. Мартин трябва да заплати и по 70 000 лв. обезщетение на всеки от родителите на жертвата. Делото се гледа при съкратено съдебно следствие, като обвиняемият се призна за виновен и получи наказание под предвидения от закона минимум от 15 години.

Наложената присъда беше поискана от прокуратурата, след като обвинението се аргументира, че престъплението е било замислено. Преди убийството Мартин и Светлан са били заедно в едно заведение, където според свидетели между тях не е имало конфликт. На път за вкъщи жертвата е била атакувана от убиеца си, който я е причаквал повече от час. 16 прободни рани с 12-сантиметров нож са нанесени на Светлан. След първите намушквания той се опитал да избяга, но е бил догонен от нападателя си. Момчето умира по-късно в болница от загуба на кръв.

Адвокатът на родителите му заяви пред съда, че при предварителните разпити убиецът не е признавал вината си и е твърдял, че е действал при самотбрана. Изказването беше оспорено от защитата на Мартин. Тя определи исканата от прокуратурата присъда като несправедлива, мотивирайки се, че обвиняемият е млад, с чисто съдебно минало и е извършил престъплението в състояние на афект. Между него и семейството на Светлан е имало сложни отношения, тъй като майката на жертвата е свиделствала за побой над момче от селото, извършен от Мартин. Той пък е съдил бащата на жертвата заради ударен шамар, но е загубил делото.

Последните думи на убиеца в съдебната зала бяха, че съжалява за случилото и поднася съболезнования на близките на убития. Искам това да свърши по-бързо и да се поправя, допълни още той.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.

Преди и по време на процеса около 100 души от село Тръстиково, негови приятели и студенти протестираха пред сградата на съда, искайки доживотен затвор за убиеца. Родителите и близките на Мартин не присъстваха на делото.