108 варненки са съхранили стволови клетки на бебетата си
108 варненки са съхранили стволови клетки на бебетата си / netinfo
108 варненки съхраниха успешно стволови клетки от пъпната връв на своите новородени бебета. Първата такава процедура е извършена на 13 май 2006 година от управителя на Специализираната АГ болница във Варна д-р Петър Атанасов.

Тази практика започва приложението си у нас от края на 2005 г., когато бе открито българското представителство в София на най-голямата Европейска тъканна банка "Крио Сейв". Варненската АГ болница е втората след Пловдив, която започва вземането на стволови клетки извън столицата. Скоро след това започва прилагането на този метод и в другите две родилни клиники: в МБАЛ “Света Анна” и в частната болница “Майчин дом”. Така досега материал е взет от 108 новородени в морската столица по желание на техните родители, а желание да се направи и на техните бебета са изявили над 30 бременни, които са в списъка на чакащите. Това е едно презастраховане за евентуалното лечение на повече от 70 заболявания, част от които доскоро се считаха за нелечими.

Статистиката на "Крио Сейв Груп" в София сочи, че морската столица набира скорост в приложението на най- големите в момента перспективи в развитието на акушерството и гинекологията и местните екипи по нищо не отстъпват на водещите специалисти в София.

Взетите материали от 108-те варненски родилки от общо над 600 за страната вече успешно се съхраняват в лабораторни условия, с каквито засега Варна не разполага. Съхранението става в белгийската компания "Крио Сейв", която е най-голямата европейска тъканна банка. Цената на услугата е 3 350 лв.

Поради растящия интерес към процедурата по съхраняване на стволови клетки, представителството на банката в България предвижда създаването на клон на компанията във Варна до края на годината.