/ БГНЕС
В Търговище ще бъде разкрит Център за подпомагане на хора, потърсили закрила от войната в Украйна. Планирано е той да започне да функционира по подобие на вече работещ такъв в Русе. Решението за предприемането на подобна мярка е на областния управител на Търговище Станимир Парашкевов, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Заместник-областният управител на Търговище Десислава Петрова и представител на Областната дирекция на МВР в Търговище се срещнаха с областния управител на Русе Анатоли Станев. Целта е да се почерпи опит от създадената организация в крайдунавския град между държавната и местната власт, както и да се види на място съдействието от страна на доброволците, посочват още от пресслужбата на Областна администрация - Търговище. 

Целта на центъра в Търговище ще бъде всеки да може да получи подробна информация за възможностите за настаняване в областта, видовете помощ, която може да бъде предоставена на хората или подкрепа при осъществяване на контакт с други институции – като БЧК,  Бюро по труда, Дирекция „Социално подпомагане“, Регионално управление на образованието или Регионалната здравна инспекция.

Сътрудничеството между двете областни администрации ще продължи, обмислят се варианти за взаимно подпомагане с експертиза, логистика, както и провеждане на съвместни обучения.
БТА