/ БТА
Структурите на международната организация „Изкуството да живееш“ от Търговище, Омуртаг и Шумен организираха пролетен бал за мир за украински граждани, настанените в центровете в село Ястребино край Антоново и в Смядово.

До бала се е стигнало, след като представители на организацията, чиято основна дейност е постигане на духовен растеж, са направили материални дарения за бежанците. При срещите си с тях са разбрали, че те имат нужда и от „храна за душите“, разказа пред БТА Маруся Тонкова – инструктор към организацията в Търговище.

„Няма народ по света, който да не желае мир. Нека празнуваме мира, любовта, щастието, единението и пролетта“, коментира Тонкова. По думите й, настанените в центровете жени и деца са в стрес от събитията, променили живота им. А „Изкуството да живееш“, заедно с нейните партньори, посредством различни програми и техники, работи от години именно за преодоляване на стреса и връщането на щастието в дните на всеки човек. 

В пролетния бал са се включили много доброволци, както и състави от Търговище и Шумен, с ръководители Шенай Мехмедова и Атанас Атанасов. Те са танцували български, украински и руски песни. Нямаше сърце, което да не е докоснато от високата енергия и взаимност, любов и подкрепа, посочи Тонкова. Тя разказа, че макар и смутени в началото, украинските жени и особено децата, са се включили в забавлението – "разтопен бе ледът в сърцата им".

В националния детски комплекс в Ястребино сега има 28 украински граждани, а в Смядово – 42-ма. 
БТА