/ iStock/Getty Images
Заради притеснения от намалелия обем на язовир "Тича" Общинският съвет в Търговище прие днес Декларация до министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Язовирите "Студена", "Асеновец", "Ястребино" и "Дяково" - с обеми под 50%


Водоемът е основен водоизточник за жителите на общините Търговище, Шумен и Велики Преслав.В документа се посочва, че независимо, че язовирът е в активите на Министерството на земеделието, храните и горите, водата от него служи основно за задоволяване на питейно-битови нужди на населението на трите общини.

Разбираме нуждите и затрудненията на земеделските производители, породени от недостига на поливна вода, но считаме, че хуманитарните нужди на хората би следвало да бъдат с най-висок приоритет. Според нас, поради силно намаления обем на язовира, би било по-целесъобразно търсенето на алтернативни източници и начини за снабдяване с поливна вода.

С декларацията съветниците от Търговище информират още, че поливният канал от "Тича", е силно амортизиран и загубите са много по-големи от количествата необходими за напояване.

Три язовира са с максимално запълване над 90%, а четири са под прага от 50%

Безпокойството ни е породено и от честите аварии, както по магистралния водопровод, така и на места по остарялата водопроводна мрежа, която все още не е подменена. "Всичко това, както и прогнозите за очаквано засушаване през 2020 г. и занапред, налага да се спре потреблението на вода от язовир "Тича" за всякакви непитейни нужди, включително и за Водноелектрическите централи, изградени под стената на язовира", пише в документа.

Очакваме всички институции, ангажирани с решаването на проблема, да подходят разумно и отговорно, като поставят на първо място интересите на хората, каза председателят на ОС Емине Якубова.
БТА