/ iStock
Община Опак изгради безжична мрежа за безплатен достъп до интернет на обществени места на открито и закрито на територията на общината. Новата придобивка предоставя на жителите и гостите на града и две села безплатен достъп до Wi-Fi на висока скорост в различни зони, съобщиха от пресцентъра на кмета Мехидин Кадиров.  

В мрежата са включени точки за публичен достъп на открито и на закрито на няколко  места в града:  площада пред сградата на общината,  двора на СУ „Васил Левски“, в района на детска площадка на ул. “България“, в местността „Магарешка поляна", както и в зона за отдих в парка и стадиона на местността „Пашавасъ“.

Безплатен интернет ще ползват и жителите на селата Крепча и Голямо градище. В първото покритие ще има край площада пред кметството и в двора на Основно училище „Васил Левски“, а в Голямо градище – на площада пред кметството и около детската площадка в близост. 

Проектът включва осигуряване на достъп до интернет в обществени зони с повече от 20 000 кв. м обща площ. С инициативата WiFi4EU Европейската комисия финансира изграждането на мрежи, чрез които гражданите и посетителите на ЕС да имат достъп до безплатен, висококачествен безжичен интернет на обществени места.
БТА