улица ремонт
улица ремонт / Община Добрич
На близо 6 млн. лева възлиза капиталовата програма на Община Търговище за 2020 г., съобщиха от общинска администрация. В нея са включени ремонти на улици, квартални пространства, тротоари, общински пътища и други.

Предвиждат се ремонти на 12 улици в град Търговище. По-голямата част от тях ще бъдат обновени с 2 млн. лв., отпуснати с постановление на Министерския съвет в края на 2019 г. Ремонтирани ще бъдат бул. „Цар Освободител“ и улиците: „Първи май“, „Владая“, „Страцин“, „Брегалница“, „Орловец“, „Неофит Рилски“, „Осъм“, „Елена“, „Екзарх Йосиф“, „Драва“ (от ул. „Руен“ до ул. „Радомир“) и улица в промишлената зона.

Заложени са 440 000 лв. за ремонт на общо 6 улици в квартал Въбел и селата Васил Левски, Алваново, Стража, Момино и Подгорица, както и на площадите в Маково и Миладиновци.

Ще бъде ремонтирана и отсечка от 1,5 км от общинския път Бряг-Съединение.

Изготвени ще бъдат инвестиционни проекти за разширение на улицата при т.нар. „пробив Катрафилов“, в участъка ѝ към ул. „Г. С. Раковски“, както и за изграждането на нова улица от западната страна на бул. „Митрополит Андрей“. Проектирането там ще обхване участък, с дължина от близо 900 м, от Регионалния исторически музей до ул. „Ал. Стамболийски“.

Обновени ще бъдат над 3 дка тротоари на улиците „Спиридон Грамадов“, „Капитан Данаджиев“, „Мургаш“, „Трети март“, „Паисий“, „Христо Ботев“ в Търговище и бул. „Ал. Стамболийски“ в квартал Въбел.

220 000 лв. са заделени като собствен принос на Общината за ремонт на бул. „Трайко Китанчев“, от училището за деца с увреден слух до бул. „Цар Освободител“. Обновяването ще бъде извършено по програма „Региони в растеж“, като се предвижда разширение на улицата към терена на бившите казарми, изграждане на четирилентов път, обособяване на велоалеи, изграждане на нови тротоари, осветление и озеленяване. Очаква се проектът да е на стойност 1,6 млн. лв. Средствата за реализацията му са неусвоен ресурс от проектите за обновяване на градската среда и образователната инфраструктура в Търговище.

По 250 000 лв. са предвидени за стартиране на дейностите по благоустрояване на 26 дка квартално пространство в района на ул. „Скопие“ и 9,6 дка между улиците „Братя Миладинови“, „Даме Груев“ и „Средна гора“. И в двата квартала ще бъдат оформени места за паркиране, обслужващи алеи, тротоари и озеленяване. Ще бъде изградено и ново осветление.

30 000 лв. пък са планирани за асфалтиране на кварталното пространство, заключено между улиците „Войнишка“, „Република“ и „Трайко Китанчев“.

С ремонт на първия корпус продължават ремонтите в почивната база в Балчик. За целта са заложени 100 000 лв. Продължава и поетапната подмяна на дограмата в Центъра за младежки дейности и инициативи. Поставяне на нова дограма е предвидено и в детски и учебни заведения в Търговище.

Предвидени са и ремонти в сградата на ПФА „Мизия“, пенсионерски клубове и кметства в населените места в общината.