/ iStock/Getty Images
Те са осъждани през 2021 г. за същото престъпление
Прокуратурата в Стара Загора предаде на съд двама мъже на 47 и 42 г., за това, че на 6 април в автомобил и в къща са държали контрабанден тютюн. Той е бил с тегло 866 кг на стойност 233 884 лева. За него се дължи акциз за 144 661 лева, съобщиха от обвинението.

През март двамата са решили в къща в Крън да режат и подготвят необработен тютюн за продажба. Няколко дни в началото на април последователно са рязали, пълнили в чували, претегляли и приготвили да транспортират тютюна.

Митничари иззеха голямо количество цигари при проверки в страната

Двамата били задържани, след като било установено, че превозват в товарен и лек автомобил акцизните стоки. При извършено претърсване в къщата също е бил намерен тютюн.

Районен съд-Казанлък е наложил на единия наказание от 2 години и 8 месеца лишаване от свобода, а на другия наказание от 3 години и 4 месеца лишаване от свобода, като и за двамата първоначалният режим на изтърпяване е „строг“.

Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимите са признали изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Мъжете са осъждани през 2021 г. за същото по вид престъпление и настоящата им дейност е извършена при условията на повторност. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.