/ пресцентър, МВР
Неутрализирана е международна организирана престъпна група, занимавала се с контрабанда, производство и разпространение на тютюневи изделия без бандерол. Това съобщиха от полицията.

Успешната реализация е резултат от осъществено оперативно взаимодействие между ГДБОП и  Гранична полиция на Република Румъния, координирана от ОЛАФ и  ЦПЮЕ /SELEC/.

В резултат на предприетите съвместни действия е разбита международна организирана престъпна група, занимавала се с контрабанда, производство, държане и разпространение на тютюн и тютюневи изделия без бандерол.
 

пресцентър, МВРОперацията е проведена на 16 и 17.08.2023г. на територията на Румъния след разследване по данни за 64 доставки на 330 тона необработен тютюн от България за Румъния, осъществени в периода от 2022 г. до настоящия момент, като за това били използвани документи с невярно съдържание. Установено е, че след въвеждането на румънска територия, тютюнът, вместо да бъде изнесен в посока Чехия, както е по документи, е транспортиран до специално пригодени помещения, където е бил обработван, нарязван, пакетиран и в последствие разпространяван на дребно в цялата страна чрез платформи за електронна търговия. 

Иззеха 4 тона контрабанден тютюн за наргиле и „маркови“ стоки на „Капитан Андреево“ (СНИМКИ)

В рамките на операцията са извършени претърсвания на 23 адреса, иззети са около 10 тона тютюн, три тютюнопреработвателни съоръжения, два леки автомобила, товарен автомобил, микробус и парични суми.
 

пресцентър, МВР


С мярка за неотклонение „задържане под стража“ са 8 участници в организираната престъпна група. Работата по документирането на случая продължава.