Петльовден Шумен
Петльовден Шумен / dariknews.bg, Деян Герговски
Младежката организация на ВМРО Стара Загора ще подари захарни петлета на съгражданите си. Инициативата е посветена на Петльовден и ще започне в 11:00 часа пред градинката с пингвините.

Празникът на мъжките рожби (Петльовден) води началото си от времето на турското робство и е свързан със събирането на най-тежкия данък – кръвния, при който са отнемани малки момчета, за да бъдат обучени за еничарския корпус или настанявани на други държавни служби в Османската империя.

Легендата разказва как една смела жена скрила мъжката си рожба и отказала да я даде на турците. Те се заканили, че ако не им предаде момчето, то ще бъде заклано. Тогава майката отвърнала, че сама ще заколи детето си, но няма да им го даде.

През нощта тя го извела и го скрила далеч извън селото. В полунощ заклала петел на прага на къщата и напръскала с кръвта му.

Когато сутринта турците отново дошли в дома й, решили, че жената е изпълнила обещанието си и оставайки изненадани от тази нейна постъпка, решили повече да не събират момчета за еничари от селото.

Оттогава до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба и на мъжкото начало на рода български.