/ iStock/Getty Images
Чирпанското село Средно градище ще бъде домакин на традиционния Национален фестивал на лавандулата, който ще се проведе на 26 и 27 юни.

Край селото, в полите на Средна гора, са създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения в България през 1907 г.

По традиция началото на празника ще бъде поставено с откриването на Фермерски пазар в Чирпан, в който производители от региона и страната ще се включат с натурални и екологични млека, сирене, пчелен мед с лавандула, колбаси, вино, сладка.

Вторият ден от фестивала ще се проведе в село Средно градище. Десет производители, експерти, учени и представители на земеделското министерство ще участват в кръгла маса и ще дискутират развитието на отрасъла.

Следобед се организира Детската лавандулова работилница за рисунки, апликации и изделия с лавандула, а най-смелите и амбициозни участници ще се състезават в конкурса "Крал и Кралица на Лавандулата".

Наред с богатата музикално-фолклорна и танцова програма звездния акцент на фестивала поставя гала-концертът на една от най-обичаните и популярни български изпълнителки - Йорданка Христова.