За втори път Фестивал на лавандулата
За втори път Фестивал на лавандулата / DarikNews.bg, архив

За втора поредна година ще се проведе Фестивал на Лавандулата в чирпанското село Средно градище.

Фестивалът популяризира водещата позиция на България като световен лидер в производството на лавандулово масло. Целта му е да привлече общественото внимание върху значението на лавандулата като земеделска и индустриална култура. Събитието предоставя възможност за пълноценна дискусия между земеделски производители, собственици на рафинерии, агроспециалисти и представители на държавните институции от сектор „Земеделие". Фестивалът помага за утвърждаването на традиционно добрите взаимоотношения между отделните работни звена - от процеса на отглеждане на лавандулата, през извличането на етеричното масло до приложението му в индустрията.

Фестивалът на Лавандулата се провежда в две последователни издания - на 18 юли в с. Средно Градище, община Чирпан и на 25 юли в Генерал Тошево.

Районът на Чирпан е мястото, където за пръв път през 1907 г. има лавандулови насаждения, а в последните десетина години Добруджа стана втори дом на земеделската култура. Към днешна дата над 300 земеделски стопани от цялата страна обработват лавандулови насаждения с площ от над 12 хиляди декара. От 2012 г. България е на първо място по производство на лавандулово масло в света. Годишно страната дава 120 тона етерично масло, а Франция произвежда 30 тoна. Поради благоприятния климат и специфично съдържание на почвите, качеството на българското лавандулово масло нарежда страната ни сред най-добрите. Българското лавандулово масло е много търсено в САЩ, Япония, Германия, Франция и страните от Близкия Изток.