Първият сертифициран музей на бирата в България „Светът на Загорка“ ще отвори врати в Стара Загора през почивните дни, 17 и 18 юни, по време на първия еко-арт фестивал „На зелено“. Това съобщават организаторите от Творчески колектив „На улицата“.

Музеят се намира в пивоварна „Загорка“ и показва богата колекция от експонати, която е сертифицирана от Министерство на културата. 

iStock/Getty Images

По време на посещението могат да бъде разгледана богата колекция от над 130 уникални експоната - бутилки, етикети, чаши, подложки, кенове, отварачки, рекламни материали, книги, снимки, архивни документи и фотографии, медали, значки на бивши служители.

От ечемична каша до освежаваща напитка: Дългият път на бирата

Най-интересният предмет е бирена бутилка от 1902 година, както и повече от 15 вида различни чаши използвани през годините, запазен пълен кен с първата българска безалкохолна бира „Загорка Вита”, предназначена за износ в арабските страни и лични вещи, архивни снимки и документи на едни от основателите на пивоварната.

iStock/Getty Images

След като са се запознали с историята и етапите на производство на пивото, посетителите имат възможността да опитат нефилтрирана „жива” бира. Успоредно с дегустацията, посетителите могат да се потопят в „Светът на Загорка”, докато гледат филм, представящ историята и развитието на компанията през годините.

iStock/Getty Images

Желаещите да посетят музея трябва да направят предварителна резервация. Посещенията ще са на групи до 15 човека, а работното време на музея на 17 и 18 юни ще бъде от 11:00 до 16:00 часа.

Посетители под 12 години не се допускат. Лица на възраст от 12 до 18 години се допускат само с пълнолетен придружител. Всеки тур ще е с времетраене до един час. 
Павлина Дудева, БТА