Юрист: Отговорът на полицията звучи като социално-психологическо заключение
Юрист: Отговорът на полицията звучи като социално-психологическо заключение / Dariknews.bg,архив

Единствената причина за отказ на изпълнение на заповед на кмета от страна на полицията може да бъде професионално обоснована-напр. недостатъчен ресурс за обезпечаване на мероприятието. Така адв. Александър Желязков, който е член на Правната комисия към Общинския съвет на Стара Загора, коментира писмото от началника на ОД МВР Иван Чолаков, в което препоръчва отлагане на събарянето на ромските постройки.

Кметът Живко Тодоров обяви, че 50 незаконни къщи, изникнали в местността "Борова гора" в кв. "Лозенец", ще бъдат съборени в понеделник. "Важно е това да се случи сега, защото разрастването на незаконната част на ромския квартал става с много бързи темпове. Ако продължаваме по същия начин и не покажем в момента сила, това означава да се създадат много сериозни проблеми за в бъдеще", посочи кметът в интeрвю за Дарик. На 10 май в Общината е получено писмо от ОД на МВР, с което се иска отлагане на планираните действия по събаряне на незаконните постройки.

"Полицията не е компетентният орган, който в случая трябва да вземе решение, а да изпълни заповедта на кмета за охрана. Отговорът им звучи по-скоро като социално-психологическо заключение, тъй като директорът не отказва съдействие, а сочи житейски възражения, които трябва да направят самите засегнати от заповедта. Излиза, че полицията упражнява техните права", каза още адвокат Желязков.

Община Стара Загора ще насрочи нова дата за предприемане на необходимите законови действия за премахване на незаконното строителство.

Ето и част от писмото до общината:

"В района има и постройки, спрямо които е започната процедура на основание чл.225 от Закона за устройство на територията, поради което същите няма да бъдат, премахнати до края на м. май 2014 г. При извършена проверка са установени и други постройки, които не са отразени в предоставената от Вас карта с броя и разположението на предвидените за премахване незаконни строежи. Това ще доведе до допълнително напрежение между живущите в тези постройки и лицата, на които постройките ще бъдат премахнати, както и ще създаде впечатление за пристрастност.
Ситуацията може да се избегне ако действията по премахване се отнасят до всички лица, имащи незаконни постройки в района.
При разговорите с лицата, живущи в района е установено, че част от тях имат абитуриенти и ученици. Евентуалното премахване на постройките, които обитават преди края на м.май, би поставило в невъзможност децата да завършат нормално учебната година, която приключва на 30.06.2014г.
Това също би повишило социалното напрежение и би създало условия за грубо нарушаване на обществения ред.
Следва да се отбележи, че Държавата и Общините са ангажирани в осъществяване на грижи и защита интересите на децата. Например в Закона за закрила на детето са предвидени основни принципи и редица мерки с оглед осигуряване най - добрия интерес на детето и подкрепа на семейството.
От страна на лица, живущи в постройките са налице изявления за самозапалване, както и възможни масови недоволства пред сградата на община - Стара Загора. Това налага работата на специалисти с лицата с оглед предотвратяване посегателство спрямо живота им и застрашаване живота и здравето на други лица.

Планирания от Вас период 12.05.2014г.- 30.05.2014г. за извършване на дейностите по премахване на незаконни строежи, съвпада с провеждане на матурите в училищата, традиционните балове на абитуриентите в гр.Стара Загора и масовите мероприятия във връзка с произвеждането на изборите за Европейски парламент. В областта са предвидени и редица културно-масови прояви 1напр. Празник на розата/, налице са ангажименти във връзка с охраната на Държавната граница и засилени проверки на чужденците, пребиваващи на територията, обслужвана от ОДМВР - Стара Загора, особено след случая в с. Розово. В този смисъл едновременното осигуряване охраната на редица масови мероприятия 1бр. на които ще се увеличава след 12.05.2014г./, ежедневното опазване на обществения ред, противодействието на престъпността и оказването на съдействие при премахването на незаконите строежи в цитирания от Вас период, би затруднило ОДМВР, за ефективно изпълнение на възложените със ЗМВР задължения.

С оглед опазване на обществения ред и сигурността на гражданите, изхождайки от посочените по-горе причини, считаме, че по удачно би било извършването на дейностите по премахване на незаконните строежи да бъде отложено по Ваша преценка за един по-късен период. До тогава бихте могли да проведете допълнителна разяснителна кампания сред населението, живущо във визирания район и да осигурите допълнителна специализирана помощ, където е необходимо".