/ iStock/Getty Images
През юни 2023 г. Стара Загора ще бъде домакин на Международна конференция „Праисторически рудодобив“
"През следващата седмица ще започнат разкопки в местността "Айбунар" - Мечи кладенец, на 8 км, северозападно край Стара Загора". Това обяви на пресконференция доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей в БАН.

По думите му проучванията тази година закъсняват заради забавено финансиране от Министерството на култура. "Медта е първият работен метал в историята на човечеството, а мястото на рудниците е стратегическо", изтъкна доц. Попов.

По думите му са използвани еленови рога, за да се копае в рудника. Той изрази надежда да бъде създадена до 4,5 години комбинирана експозиция, в която могат да се разгледат експонатите както на място, така и в дигитален вид.

"Разкопките тази година ще завършат в края на месец ноември. Първите изследвания в Айбунар са от периода 1970-1973 година. Съвременните проучвания са финансирани от Министерството на културата, Община Стара Загора и Регионалния исторически музей", уточни Петър Калчев, директор на музея.

Според него рудникът е важен обект за европейската праистория и се намира до курорта Старозагорски минерални бани. Наблизо са разположени антични терми, праисторическа могила и стара турска баня, които могат да формират нов обект за културно-исторически туризъм. 

„Ще се ангажираме с по-голямо финансиране през следващата година за реализиране на проучванията в местността Айбунар", обяви Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора.   

През юни 2023 г. Стара Загора ще бъде домакин на Международна конференция „Праисторически рудодобив“.
БТА