маска коронавирус
маска коронавирус / iStock/Getty Images
Всекидневният анализ за отмяната на мерките, наложени с цел връщане към нормалния живот, не доведе до очакваните резултати. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред премиера Бойко Борисов. Той проведе видеоконферентна връзка с областните управители по повод разпространението на коронавируса в регионите.
 
Ще възстановим някои от мерките, които действаха допреди три седмици“, посочи министър Ананиев и изброи конкретните предложения, насочени към ограничаване на събирането на повече хора на едно място.
 
Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика.
 
Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито.
 
На открито се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания.
 
Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито.
 
„Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки“, акцентира министър-председателят Борисов и разпореди на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия.
 
„Така или иначе трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права“, категоричен бе министър-председателят.