бебе
бебе / iStock/Getty Images
Трудно ще бъдат намерени средства за програмата "Образована раждаемост", както и фонда, предложен от ВМРО за стипендии за даровити деца. Причината е, че голяма част от общинските съветници отказаха да подкрепят повишаването на такса смет без никакъв аргумент, категорични са от групата на ВМРО-БНД.

„И нека попитаме ЗНС, БСП, „Алтернатива за Стара Загора и „рубладжиите" от Възраждане как виждат развитието на нашия град“, пише в съобщение, разпространено от ВМРО, след като стана ясно, че заради липсата  на консенсус ГЕРБ оттеглят предложението за увеличаването на такса-смет. Вчера те заявиха, че дефицитът от 1.3 млн лева в бюджета ще бъде причина да не се отделят средства за програмата за образована раждаемост и реализацията на редица проекти.

За ВМРО насърчаването на образованата раждаемост е основен приоритет. От програмата, която е подготвена, се очаква да се възползват приблизително между 1500 и 2000 старозагорски семейства.

Предвидените плащания за новородено дете са 800 лева, 1 000 лева или 1 200 лева на родители съответно със средно образование, със степен "бакалавър" или степен "магистър". 

Средствата, които са необходими за изпълнението на предлаганата програма, годишно се очаква да възлизат наоколо 2 млн. лева