Две болници в Пловдив търсят студенти по медицина за доброволци
Две болници в Пловдив търсят студенти по медицина за доброволци / IStock
Бъдещи лекари и медицински сестри от Тракийски университет – Стара Загора продължават да се включват като доброволци в борбата с COVID-19. 

Третокурсникът от специалност „Медицина“ Георги Нейков е на първа линия в МБАЛ ”Д-р Хр. Стамболски” в Казанлък. Той споделя, че не се е поколебал да стане доброволец още от момента, в който чул призива за помощ към студентите-медици.

На всички вече ни е известно опасността и предизвикателството коронавирус. Много бързо трябваше да премина от теория към практика, но това не беше трудно, благодарение на отличната подготовка, която получавам в университета. Имах късмета да попадна в страхотен екип – лекари, сестри и санитари, с които заедно се борим за всеки един живот. Въпреки опасността за собственото здраве и живот, всички са изцяло отдадени на грижата за пациентите. Спазвам стриктно наставленията на лекарите и съм щастлив, че мога да бъда полезен.

доброволец
Тракийски университет


Кое ме мотивира? Тук, в гр. Казанлък е формиран 23-ти Шипченски пехотен полк, под чиито знамена всички мои деди са били в битките за България на първа бойна линия. Сега е мой ред да бъда на първа линия в битката на нашето време!“

Медицинска сестра, 1-ви курс, в Медицинския факултет на ТрУ, дава дежурства всеки делничен ден в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Тя е започнала с условие доброволният и труд да не се заплаща и да остане анонимна за обществеността.

Студентите от Медицинския факултет, от Медицинския колеж и от Филиала в Хасково се включиха в помощ на здравните заведения в цялата страна от самото начало на пандемията и продължават да се увеличават и да се борят.