/ iStock/Getty Images
Сириец избяга от затворническо общежитие в Стара Загора.  Мъжът е работил в периметъра на общежитието. Избягал е в четвъртък вечерта. 

"През вчерашния ден избягалият Абдо, който е роден през 1991 година в Сирия, със статут на бежанец, пребивава в България от 2018 година. Той се е отклонил и не се е върнал от работен обект. Избягалият е осъден през 2021 година за това, че е склонил трето лице да извърши грабеж на сумата от 1440 лева на година и половина "лишаване от свобода". Пребивавал е в затворническо общежитие и е работил доброволно на обект, който е неохраняем", това съобщи пред журналисти заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова

Незабавно са уведомени началникът на общежитието, командира, началника на затвора, създадена е съответната организация, започнало е незабавно издирване, създаден е кризисен щаб, уведомени са Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“, Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и лицето е обявено за общодържавно издирване. Искам да успокоя гражданите, че не съществува никакъв риск и се надяваме, че в най-кратък срок лицето ще бъде установено и задържано“, каза още Павлова.

По думите им става ясно, че сириецът е определен като лице със среден до нисък риск и поради тази причина му е позволено да работи на въпросния обект. Откакто пребивава в България той е работил като фризьор и е имал фризьорски салон в Харманли.

"Той не е избягал, той се е отклонил. Отклонил се е, когато не се е върнал. Той трябва сам доброволно да се върне, след като е приключил работният му ден. В случая няма бягство", уточниха те.

"При смекчен надзор и охрана те имат право да работят на външни обекти, имат право на отпуски, на самостоятелно излизане и не подлежат на постоянна охрана", обясниха властите.

Видеозаписите от камерите се преглеждат. Води се разследване по случая.

 
БТА, NOVA