/ Община Стара Загора
Варненската лъвица Косара от близо седмица е част от обитателите на зоопарк Стара Загора. Причината 11-годишната голяма котка да е настанена сред зеленината на Аязмото е размножителен заем между местната зооградина и варненската. Дамата все още се адаптира към новата обстановка, но е добре физически и все повече се чувства като у дома си. Крайната цел е създаване на двойка и след това поколение със старозагорския лъв Симбаджи.

Варненската царица на животните – Косара, е родена в София, но отглеждана в Морската столица. Тя и преди се е запознавала със старозагорски представител на нейния род. През 2013 година посрещна на своя територия Симба и заедно създадоха поколение през следващата година от три лъвчета - едно женско и две мъжки. Братче и сестриче са преместени в Благоевград, а другото мъжко коте в Хасково, съобщават от Общината в Стара Загора.

От ноември 2019 година Косара е без половинка. От варненския зоокът с тъга си спомнят Симба, починал при тях от старост.

Лъвицата, която е близо 200 кг, пропътува разстоянието от Варна до Стара Загора без проблем. Тя бе придружавана от екип специалисти – д-р Михаил Василев и инж. Георги Тодоров, както и от Иванка Стоянова, директор на общинско предприятие „Зоопарк – СЦ“ – Варна.

Документите по преместването на животното прие от варненския си колега новият директор на зоопарка в Стара Загора  Ивелина Илиева. Тя е възпитаник на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет. И двамата ръководители на зооградини обявиха, че тепърва предстоят съвместни инициативи,  обмяна на идеи и опит.

Старозагорският зоопарк очаква всеки момент да получи лиценз, за да посрещне любителите на разходките и животните в изцяло обновената си обстановка. Зооградината е с площ от 70 дка и е в сърцето на парк „Митрополит Методий Кусев“. Създаден е преди 65 години и е вторият в България след София.