/ НЧ Светлина Шипка
Народно Читалище "Светлина -1861" град Шипка тържествено чества своята 160-та годишнина с изложба, посветена на историята на читалището от 1861 г. до днес.

Изложбата „160 години Светлина - Постоянството постига идеята“ показва изключително интересни снимки, факти и архивни документи и ще остане до месец септември, когато в Шипка ще се проведе за трета поредна година Шипка Фест.

Специалните гости бяха ученическият духов оркестър към СУ „Любен Каравелов“ град Копривщица и Васил Денев – наследник на рода Шипчанови, който живее в САЩ. Вокална група „Възраждане“, с ръководител Нина Краут, показа за пореден път майсторството на самодейните колективи към читалището.

Проф. Емилия Друмева, съветник на президента Румен Радев, връчи на председателя на читалището Татяна Косекова плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ на Президента на Република България.

Поздравителен адрес и цветя изпрати и министъра на културата проф. Велислав Минеков. Съюзът на българските читалища също удостои Читалището в Шипка със своя почетен знак.

Председателят на читалището Татяна Косекова връчи грамоти на заслужили самодейци и читалищни дейци и благодари на всички допринесли със своя доброволен труд и дарения за осъществяване на ремонтите през последните месеци.

Юбилейните чествания на НЧ "Светлина -1861" продължават с Първи Ножарски събор Шипка, който се открива този петък от 10 часа в Чирпанлиевата къща.

Съборът ще продължи три поредни дни и има за цел да възроди интереса към ножарството – традиционен Шипченски занаят.

По време на събора, гост майстори от цялата страна ще покажат различните етапи от изработката на един нож и тънкостите на занаята, а в Чирпанлиевата къща ще може да се види изложба на автентични ножове, изработени от старите шипченски майстори.
 
Народно читалище "Светлина - 1861" гр. Шипка