Пазим традициите с проект “Съкровище от старата ракла”
Пазим традициите с проект “Съкровище от старата ракла” / DarikNews.bg, Невена Божкилова
Пазим традициите с проект “Съкровище от старата ракла”
30000
Пазим традициите с проект “Съкровище от старата ракла”
  • Пазим традициите с проект “Съкровище от старата ракла”

"Клуб отворено общество" - Стара Загора представи проект за развитие на малките населени места "Съкровище от старата ракла". Идеята се осъществява по програма "Живо наследство", финансирана от фондация "Америка за България" и е на стйност 5 хиляди лева.

Основна цел, която са си поставили реализаторите е съхранението на нематериалното културно наследство. Това ще стане чрез проучване и възстановяване на народната традиция за изработване на така наречените "стрели", които са част от празника Сирни заговезни /Прошка/ в Старозагорско.

Партньори в инициативата са Община Стара Загора, селата Бъдеще, Петрово, Памукчии, Стрелец, Народно читалище "Железник" и СОУ "Максим Горки". Участието на ученици, ще помогне да бъде променен фактът, че младите хора не познават традиционните български обичаи. Чрез този проект, те не само ще научат нови неща, но и ще придобият практически умения в изработването на обредните стрели. Вече са уточнени майсторите на стрели, които ще обучават деца от 16 до 18-годишна възраст в специално подготвени ателиета. Работилниците ще са разположени в селата партньори на проекта.

За да се популяризира празника, работата по проекта ще бъде разпространена в интернет пространството, разясни главният секретар на Сдружение "Клуб отворено общество" Гинка Михайлова. Предвижда се да бъде направен филм, с който Стара Загора да участва в "Дните на наследството", които ще се проведат през ноември в Чикаго.

Проектът "Съкровище от старата ракла" ще се изпълнява за шест месеца.

От прикачения звуков файл може да научите подробности за проекта от главния секретар на Сдружение "Клуб отворено общество" Гинка Михайлова.