В Казанлък ще правят виртуални разходки из туристическите обекти
В Казанлък ще правят виртуални разходки из туристическите обекти / Dariknews.bg

В края на април следващата година туристите в Казанлък ще могат да правят и виртуални разходки в местния музей до най-интересните обекти от Долината.

По спечелен от общината Казанлък и ИМ "Искра" проект за документиране и дигитализиране на тракийските гробници, гробни комплекси и движимо наследство от Долината на розите и тракийските царе, 9 тракийски гробници и гробни комплекси от казанлъшката котловина ще бъдат дигитализирани, чрез 3D сканиране и заснемане и ще станат достъпни за утристи и учени от различни краища на света.

Дигитализирането на артефакти от фондовете „роза" и тракология" на историческия музей в Казанлък, е по програма „Културно наследство и съвременни изкуства" и на практика е най- крупният като финанси проект, спечелен от общината в тази сфера. Стойността му е за 187 034,41 евро, обави в Казанлък Калина Хицова, ръководител на проекта.

С помощта на новата дигитална разработка, след 12 месеца, посетителите на Розовата долина и казанлъшкия музей ще могат на място да направят виртуална разходка из най- интересните места в Долината на траките, сред които е и оригиналът на Казанлъшката тракийка гробница, защитен обект на ЮНЕСКО, затворена за посетители.

Новата разработка, чийто краен продукт ще е факт през април следващата година, ще направи възможно и дигитализирането, чрез 3D модели на различни експонати, намерени в Долината на траките, като се създаде цялостна представа за тях, от отделни техни намерени фрагменти.

Виртуалните турове из Долината на траките ще са интересни за ученици, студенти, ученици, учени и туристи. Виртуалната разходка из Долината на траките ще се предаави в няколко български университета.

Като гидове за работа във виртуалните турове в Долината на розите ще работят общо 20 човека, от които 14 ще са младежи от ромски произход. Директорът на Историческия музей в Казанлък Момчил Маринов изрази надежда, че със създаването на дигитализирано звено в местния музей ще се провокира още повече научния интерес към тракийското и археологическо наследство на Долината на розите и тракийските царе.