Увеличил се е броят на болните от хепатит А в Старозагорско
Увеличил се е броят на болните от хепатит А в Старозагорско / DarikNews.bg, архив

4 пъти се е увеличил броят на болните от вирусен хепатит през месец октомври в сравнение с миналата година, информират от РИОКОЗ - Стара Загора. Вирусните хепатити са с най-висок относителен дял - 41.6%. Регистрирани са 96 заболели, при 74 за месец септември и 40 за месец август тази година.

Най-разпространен е вирусният хепатит от тип "А", при който се наблюдава повишаване на заболяемостта с 4.7 пъти на базата на месец октомври миналата година. През месец септември случаите на вирусен хепатит от тип "А" са били с 1.3 пъти по-малко.

Болните са от почти всички общини, а най-засегнати са общините Чирпан, Казанлък и Мъглиж. Там болестта се разпространява предимно в ромските махали, където ниската здравна култура се явява основната предпоставка за разрастването на вируса. Възрастовият анализ показва, че най-засегнати са децата от 1 до 4 години, които са 33.7% от болните.

На второ място се нареждат чревните инфекции, които съставляват 23.4% от всички регистрирани заразни и паразитни заболявания през изминалия месец. Но в сравнение с 2009 година заболяемостта в Старозагорско е намаляла. Висок относителен дял в групата на капковите инфекции през този месец имат заболелите от варицела. Това е 2 пъти по-малко спрямо базата данни за изминалата година.

През октомври се наблюдава повишаване на нивото на интензивност при грип и острите респираторни заболявания. През последните седмици заболяемостта от този вид се запазва над средната за страната.