Увеличават се възможностите за спорт в Стара Загора
Увеличават се възможностите за спорт в Стара Загора / ilovethelostweight.com

Стара Загора предлага все по-големи възможности за практикуване на масов спорт, показа проверка на Дарик. Освен многобройните фитнес площадки на открито гражданите могат да правят това и на закрито чрез различни занимания като зумба, кръгови тренировки, йога, пилатес, тае-бо и други.

В заниманията по зумба в града се включват предимно жени. Спортът се базира основно на принципа „Забавлявай се докато поддържаш форма". Създаден е от колумбиец в началото на 90-те години и бързо навлиза както в Европа, така и у нас.
Упражненията се правят на фона на латино музика. Според инструктурите практикуването на зумба провокира огромен аеробен разход на енергия и следователно горене на нежеланите калории. По време на тренировката се натоварват почти всички мускули и стави, като освен танцовите движения се включват и много типични за фитнеса упражнения.

За онези, които тепърва започват да спортуват обаче по-подходящи са кръговите тренировки, съветват специалистите. При този тип занимания натоварванията са по-леки. Най-популярните кръгови тренировки включват по едно упражнение за всяка мускулна група. Паузата между отделните упражнения е кратка, малко по-голяма почивка има между отделните серии на заниманието.

За онези, които предпочитат интензивните занимания, но не са фенове на танците пък са тренировките по тае-бо и степ аеробика. В тае-бо се включват и упражнения от тренировките по бойни изкуства.

И двата спорта обаче предлагат сериозни кардио натоварвания и така поддържат добрата форма на практикуващите ги.