Тоска на Велики четвъртък в операта
Тоска на Велики четвъртък в операта / Държавна опера Стара Загора

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден, на 28 април, от 19.00 часа, Старозагорската опера ще предложи на почитателите на оперното изкуство среща с един от най-ярките шедьоври в световната музикална съкровищница - операта „Тоска" от Джакомо Пучини. Премиерният спектакъл се състоя на 18 март в препълнената зала на Старозагорската опера и бе съпроводен от бурните овации на очарованата публика.

На 28 април световният тенор Калуди Калудов отново ще се превъплъти в своята коронна роля - на художника Марио Каварадоси, а неговата Тоска ще бъде Анна Дитри - партньорка на сцената и в живота. Анна Дитри, която в продължение на няколко сезона бе солистка на Старозагорската опера, ще се представи за първи път пред старозагорската публика в ролята на Флория Тоска. Роля, към която певицата посяга съвсем в началото на своята професионална кариера и която години по-късно се превръща в нейна любима и знакова. Барон Скарпия ще бъде Александър Крунев, който безапелационно е считан от познавачите за един от най-добрите български интерпретатори на сложния и богат образ. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев.

Режисьор Огнян Драганов, сценична адаптация Тодор Демеров, диригент на хора Младен Станев. Участват още Вокална формация към ДЮСОБ" Маргаритки" с ръководител Зорница Желязкова, Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур", оркестър, хор на Държавна опера-Стара Загора.

За първи път у нас „Тоска" се представя от Софийската народна опера през 1925г. под диригентството на Юрий Померанцев в сценична постановка на Хр. Попов. В Стара Загора операта „Тоска" е поставена за първи път на 18 декември 1937 година. Диригент е Петър Спиридонов, режисьор Стефан Македонски, художник д-р Бучински, хормайстор Борис Фетваджиев. Следват премиери през 1945, 1954, 1965, 1977, 1984, 1989, 1992. Последната от тях е на 1 юли 1998 г. - диригент Недялко Недялков-гост, режисьор Нина Найденова, художник Радостин Чомаков, хормайстор Емил Минев.

Вдъхновен от изпълнението на прочутата театрална актриса Сара Бернар в ролята на Тоска от едноименната пиеса на френския драматург Викториен Сарду, Джакомо Пучини решава да напише опера. Годината е 1889. Точно 10 години продължава подготовката за „Тоска", но Пучини не се отказва от намерението си, независимо от съпътстващите трудности. Междувременно написва своята опера „Бохеми". Пучини възлага на либретистите си Джакоза и Илика написването на текста на бъдещата опера и двамата опитни театрали преработват петактната драма в либрето от три действия. Сам Викториен Сарду по-късно признава, че либретото въпреки съкращенията, пресъздава почти изцяло съдържанието на драмата, като дори я прави по-напрегната и въздействаща. През лятото на 1898 г. четиридесетгодишният Пучини започва усилена работа върху операта „Тоска". След по-малко от година и половина той я завършва. Първото представление на „Тоска" е на 14 януари 1900 г. в театър „Констанци" в Рим и преминава с огромен успех. Още същата година операта се поставя в Лондон и Париж, а след това и във всички оперни театри на света.

Един от зрителите в салона ще получи след края на спектакъла и след теглене на контролния талон от закупения билет - картината „Молитва" на известния художник Нено Бакалски.