Тоска на наша сцена след 15 години
Тоска на наша сцена след 15 години / Държавна опера Стара Загора

На 30 септември и 1 октомври-Международен ден на музиката Държавна опера-Стара Загора представя най-новата си премиера - „Тоска" от Джакомо Пучини, режисьор Кузман Попов, сценограф Мария Диманова, художник на костюми Марияна Попова .
Диригенти са Стефан Линев и Красимир Къшев, в ролята на художника Каварадоси на 30 септември ще видите световноизвестният тенор Камен Чанев. На втория спектакъл в тази роля ще дебютира младият солист на операта Борис Тасков. Дебют в ролята на Скарпия прави и Крум Гълъбов.

Като Тоска ще се изявят Таня Иванова, Елена Баръмова, Ива Йонова. Зрителите ще видят и младите, талантливи изпълнители Александър Носиков /Анджелоти/ и Добромир Момеков /Скарпия/. И в трите състава на „Тоска" са млади и талантливи изпълнители, които репетират с много жар.

Самият Стефан Македонски е режисьор на първото представление на „Тоска" от Джакомо Пучини в Стара Загора. Премиерата на операта е на 18 декември 1937 година и тя е 8-мото подред произведение в репертоара на първата извънстолична опера у нас. „Тоска" е първата опера на Пучини на сцената в Стара Загора. Диригент е Петър Спиридонов, художник д-р Бучински, хормайстор Борис Фетваджиев. В главните роли са Тинка Тихова /Тоска/, Тоско Илиев /Каварадоси/ и Тихомир Тихов /Сполета/. Ето част от отзивите за постановката във в."Дума" от 7.01.1938 г., поместени в книгата на Никола Драганов „Оперното дело в Стара Загора"- „Операта „Тоска" на Старозагорска сцена се очакваше с особено повишен интерес не само защото за пръв път се представяше от Старозагорската общинска опера, а защото бе режисирана от известния оперен деятел и артист Стефан Македонски. В ръцете на режисьора имаше добър градивен материал и неговият творчески замах, дълбокото му психологическо вглъбяване ни даде върха на постижението за времето и условията, при които се подготвяше и изнесе операта. Сериозната и осмислена игра на солистите, музикалното им изпълнение по един категоричен начин говореше, че дилетантството без остатък е вече в миналото".