Съдът отхвърли изцяло претенциите на мюфтийството за вакъфските имоти
Съдът отхвърли изцяло претенциите на мюфтийството за вакъфските имоти / Dariknews.bg, архив

„С решение на Апелативния съд са отхвърлени изцяло претенциите на мюсюлманското вероизповедание към имуществото на българската държава", съобщи за Дарик кметът на Кюстендил Петър Паунов.

„Това е победа за абсолютно всички българи. Инициативата тръгна от Кюстендил, заедно с нашите приятели от Дупница и Карлово. Решението засяга хиляди имоти, към които от мюсюлманското вероизповедание са предявили претенции в общини от цяла България. Днес можем да въздъхнем с облекчение и с гордост, че сме българи. Трябва да благодарим и на доблестните съдии, които застанаха на страната на закона и българския граждани. Горд съм, че и кюстендилци са съпричастни към тази инициатива", заяви Паунов. Той обясни, че с това решение мюсюлманското вероизповедание няма да могат да претендират за нито един от имотите.

В решението на Апелативният съд се казва, че оставя без разглеждане искането на мюсюлманското вероизповедание, тъй като не могат да докажат, че са първоприемници и прекратява производството.

Сред имотите, за чиято собственост претендираше Главното мюфтийство бе и Ески джамия в Стара Загора. Казусът предизвика напрежение в Стара Загора в края на 2013 г. като се проведоха няколко заседания на Окръжния съд в Стара Загора, повечето съпътствани и от граждански протести.