/ Организаторите
Сред последните дарители са емигранти от Чикаго и монаси от Атон
Търсят помощ за строителство на храм в местността Голямата черква.

Вече 10 години хората от чирпанското село Стоян Заимово събират средства за параклиса. Подкрепят ги емигранти от Чикаго и монаси от Атон, но са нужни още пари. На 12 февруари се състоя официална среща между църковното настоятелство на новостроящия се храм „Св. Пантелеймон" в село Стоян Заимово и митрополит Киприан, по покана на Старозагорската митрополия.

Дядо владика инициира срещата по повод изпратено до настоятелството писмо от дирекция „Вероизповедания", с обяснението, че след промените в Закона за вероизповеданията, дирекцията към министерски съвет не може да финансира строителни и ремонтни дейности на храмове.

Митрополит Киприан даде своята категорична подкрепа за започналата преди повече от 10 години кауза за строителство на храм в местността Голямата черква и се ангажира, след като получи количествено-стойностната план-сметка на проекта, да потърси финансиране от Светия синод и Министерски съвет.

На срещата стана ясно още, че в старозагорската епархия тенденцията е да се строят масивни храмове, а не да се правят готови сглобяеми конструкции. Архиерейският наместник на Чирпанската духовна околия, свещеноиконом Иван Иванов, който е и председател на Църковно настоятелство на новостроящия се храм „Св. Пантелеймон", вече е задвижил документацията по изготвяне на църковния бюджет и е провел среща с кмета на Чирпан, за да окаже съдействие за ремонта на пътя от село Стоян Заимово до местността Голямата черква.

Храмът в Голямата черква ще бъде с площ от 38 кв.м. За строителството му са събрани малко над 11 000 лв. Сред последните дарители са емигранти от Чикаго и монаси от Атон.

Средновековният манастир "Св. Пантелеймон" се намира в местността "Голяма черква", на около 1 км северозападно от чирпанското село Стоян Заимово и на 21 км северно от град Чирпан.

Разположените върху хълм от Чирпанските възвишения останки на отдавна разрушената обител са скътани сред гъста растителност от дървета и храсти, оформящи естествена защита.

Руският манастир на Света гора „Св. Пантелеймон" също изпрати подкрепа на екипа, заел се с нелеката задача да гради дом на Господа. Кампанията продължава и от църковното настоятелство се надяват, че ще се намерят хора с добри сърца, които ще подкрепят строителството на параклиса "Св. Пантелеймон".


Банкова сметка на храм „Св. Пантелеймон":
BG50UNCR70001523085895